A nagy kérdés - 1. rész

Mint a fociban a Real Madrid és a Barcelona összecsapása, olyan a balatoniak számára az északi vagy déli part kérdése. Talán már ősapáink is ezen morfondíroztak lóháton, amikor először ügettek el a „magyar tenger” partjaihoz. 

Évszázados csata, ami nemzedékeket mozgat, hogy kiderüljön végre: az északi vagy a déli part a jobb? Elfogultság nélkül, pártatlanul gondoltunk bele a kérdésbe. Mi nem a Balaton egyik vagy másik oldaláról származunk és bár voltunk már jópárszor, nem ez volt a perdöntő. Egyáltalán lehet dönteni? Amennyire komoly a kérdés, annyira próbálunk komolytalanul válaszolni.

Ahogy azt korábbi cikkünkben is megemlítettük már, kisgyermekként inkább a déli part volt a nyerő. Valószínűleg szülőként is egyszerűbb azt választani, hiszen a lassan mélyülő víz kedvez a “gyermekmegfigyelésben”. Bár nem a búvárok kedvenc helyszíne, de a vízisportok szerelmesei annál inkább kedvelik. És ne felejtsük el a zsiliprendszert sem, ami gyerekként ámulatba ejtett, pedig egyszer sem láttuk működni. Látta már egyáltalán valaki, valaha? Pedig biztosan működik, hiszen az üdítőmárka is létezik még!

A „déli partik” méltán híresek. Mondjuk gyerekfejjel másként tekintettünk az esti bulikra, akkoriban a “sergő”, a céllövölde meg a vattacukor vonzott, felnőttként azonban már Kánaánhoz hasonlítjuk a sétányon egymást érő egységek láncát, ahol aztán reggelig lehet ropni. Majd jön a pirkadat, a józanodás ideje, vagy épp az utántöltésé, de ami szinte biztos velejárója a balatoni hajnaloknak: napfelkelte a mólón egy régi vagy éppen egy új szerelemmel. Persze a veszély mindig adott: az ember túl sokáig marad, aztán gyalog kell megtennie több kilométert a közel 30 fokos kánikulában, tűző napon. Előfordulhat az is, hogy a józanodás miatt kitisztult szemekben megelevenedő valóság sem olyan fényes, mint órákkal korábban a diszkógömb alatt, és életünk legújabb szerelme mégsem életünk szerelme…. de ami a Balatonnál történik, az ott is marad.

A móka itt még nem ér véget, hiszen a következő részben érkezik majd az ősellenség, az északi part. A MiBo-nak azonban mindegy, hogy észak vagy dél, kelet vagy nyugat. Mi minden parton a lehető legtöbb szolgáltatást gyűjtjük össze nektek, hogy egyetlen kattintással meg is legyen a következő úti cél. 

« Vissza

Hírlevél