„Toronyházzal” a Balaton fölött

Több, mint egy évtizede nyújt világszínvonalú szolgáltatást Európa egyik legnagyobb hőlégballonjával a Balaton Ballooning Kft. A sokak számára felejthetetlen élményt kínáló légi kirándulások „felelősét”, az alapító tulajdonos Kollár Gábort kérdeztük új-zélandi szálról, a tízezer köbméter és az ezerötszáz méter mibenlétéről, no, meg arról, hogy kik kapnak oklevelet az élménytúrák végén.

Az Önök által nyújtott szolgáltatás 34 éve működik a világban, Magyarországon pedig 13 éve. Mindez hogyan kezdődött? Egy nemzetközi franchise vetett szemet Magyarországra mint potenciálisan érdekes helyszínre, vagy egy külföldön már működő anyacég alapított itt egy leányvállalatot? 

Későbbi üzlettársam Új-Zélandon hozott létre egy ilyen céget 34 éve, aztán Németország, Dubaj és Olaszország felé terjeszkedett, ezt követően keresett meg engem, hogy – ő is magyar lévén – itthon is szeretné ezt a szolgáltatást elindítani, így kezdtünk bele 2008-ban – előbb mint a német cég fióktelepe, két évvel később mint önálló vállalkozás. 

Gondolom, az nem véletlen, hogy a Balatont és annak a környékét választották. A táj szépsége vagy a turisztikai vonzerő miatt?

Mivel üzleti célú vállalkozásról van szó, elsősorban arra kellett koncentrálnunk, hogy legyen megfelelő számú utas, ezért választottuk Hévíz és a Balaton térségét, mert itt, Hévízen a szezon egész évben tart, és ez kedvezően kiegészül a nyári, balatoni szezonnal, így elegendő utast tudunk generálni ehhez a szolgáltatáshoz. Mindamellett vállalom, hogy az ország legszebb tája felett repülünk. Kiemelten fontos szempont, hogy az utasok számára attraktív legyen a repülés. Ha itt felemelkedünk, az utas egyszerre látja a Hévízi-tavat, a Kis-Balatont, a Balatont, a balaton-felvidéki tanúhegyeket, a zalai dombokat – mindez együtt páratlan természeti szépség.

Mennyire szezonális ez a szolgáltatás?

Mi április 1-jétől október 31-ig üzemelünk – igazából télen is repülhetnénk, de olyankor ritkán alkalmas erre az időjárás, így télen nem lenne rentábilis fenntartani a vállalkozást.

Kikből áll a célközönség? Turisták, családok, külföldiek, magyarok, korosztály szerint?

A kezdet kezdetén a külföldiek aránya egy kicsit magasabb volt, mint a magyar vendégek aránya, ez évről-évre, fokozatosan áttolódott, ma már egyértelműen a magyar utasok vannak többségben. A célközönségbe igazából bárki beletartozik, aki elmúlt hat éves és van olyan egészségi állapotban, hogy egy órát tud állni a ballonkosárban. Nyáron, júliustól szeptember közepéig sok a helyi turista, akik Hévízen nyaralnak, ők kiegészülnek azokkal az utasokkal, akik országszerte mindenhonnan érkeznek, sok esetben ajándékba kapják az utazást – manapság ugyanis trend, hogy az emberek egyre gyakrabban ajándékoznak élményt, mi is egyre több ajándékutalványt értékesítünk.

Milyen távolságot tesz meg a hőlégballon egy ilyen túra során? Mennyiben függ ez az időjárástól, a széltől? Mennyire vannak bejáratott útvonalaik?

Keszthely térségéből szállunk fel. A ballon útvonalát és a sebességét a szél határozza meg, és körülbelül egy órát van a levegőben. Erősebb szél esetén messzire megyünk, ha gyengébb, akkor közelebbre. Átlagosan Hévíztől 10-15 km-re szoktunk eltávolodni. Sokszor átrepüljük a Balatont és akkor Szentgyörgy-Keresztúr felé haladunk, gyakori haladási irány a Kis-Balaton fölött átrepülve Zalakaros-Zalavár térsége, illetve jellemző még a Balaton-felvidék, azon belül Sümeg-Tapolca felé történő repülés. Mivel 1000-1500 méterig emelkedünk ilyenkor, igazából majdnem mindegy, hogy merre repülünk, a Balaton gyönyörűen látszik, a látvány csodálatos, bármerre is visz minket a szél.

Ebből a magasságból már szinte az egész Balatont lehet látni?

Igen, normál időjárási körülmények között a Tihanyi-félsziget vagy akár Siófok is tökéletesen látható.

Mit lehet tudni az Önök által használt, Európa egyik legnagyobb ballonjáról? Mekkora ez? Mitől különleges?

Ez egy kifejezetten sétarepülésre épült hőlégballon, angol gyártmány, Bristolban készült, az utasszállító kapacitása 18 utas és egy pilóta. A ballonkupola mérete hatalmas, 10.620 m3-es, a talpán állva a felfújt hőlégballon kosárral együtt 35 méter, azaz több, mint 11 emelet magas. Azért ilyen nagyméretű, mert nagy súlyt kell emelnie. Kb. 3 m3 kapacitás emel meg egy kilót, így 3 t súlyhoz szükséges a legalább 9-10 ezer m3-nyi kapacitás.

Hogy néz ki a szolgáltatás a landolás után, tekintettel arra a speciális körülményre, hogy előre soha nem kiszámítható, hogy pontosan hova érkeznek?

Az indulással kezdeném. Keszthely-Hévíz 20 km-es körzetében felvesszük az utasokat az előre leegyeztetett helyszíneken, elmegyünk a starthelyre, rövid biztonsági megbeszélés után felfújjuk a hőlégballont – ez rendkívül látványos, 10-15 perc alatt már a talpán áll. Beszállnak az utasok, felemelkedünk, kb. egy órát vagyunk a levegőben, majd leszállunk egy arra alkalmas helyen, ott, amerre vitt minket a szél. Közben a földi személyzet a saját járműveinkkel – ami egy terepjáró és egy busz – követik a hőlégballont, a pilóta utasításainak megfelelően, és mire leszáll a ballon, addigra a földi személyzet már ott van a helyszínen az autókkal, az utasok landolása után tartunk nekik egy kis ceremóniát, jégbe hűtött pezsgővel, koccintással, névre szóló, a pilóta által aláírt oklevelekkel. Közben a földi személyzet összecsomagolja a hőlégballont és miután minden technikai részlettel megvagyunk, minden utast visszaviszünk arra a pontra, ahol találkoztunk velük. Így, találkozástól visszaérkezésig kb. 3 óra a teljes program. 

Mivel biztatná azokat az óvatos típusú személyeket, akik ódzkodnak extremitásoktól?

Fontos megjegyezni, hogy az egész program egy roppant könnyed, nyugodt kikapcsolódás, igazi, családi élmény, amely semmiféle fizikai igénybetétellel vagy stresszhelyzettel nem jár, a ballon ugyanis lassan emelkedik, süllyed vagy változtat irányt, mindeközben a látvány pedig páratlan élményt nyújt.

Konrád Sándor írása

« Vissza

Hírlevél