Hírek

BikeBalaton, biciklivel bárhova, bármikor

BikeBalaton, biciklivel bárhova, bármikor

Ez is egy csak egy családi nyaralásnak indult, természetesen - ahogy azt már megszokhattuk - valamit ismét elfelejtettünk. Igazából tervben sem volt a kerékpározás, de az időjárásnak köszönhetően életünk egyik legjobb élményét kaptuk. Így vált a balatoni nyaralásunk alapjává a BikeBalaton.

Amilyen szeszélyes mostanában az időjárás, olyannyira kell rugalmasnak lennie a turistának. Rugalmasságunkat pedig mi sem bizonyította jobban, mint az a bizonyos balatoni reggel, amikor a hőmérséklet bizony a meleg nyár helyett az enyhe télre emlékeztetett. Strandolás, mint opció kizárva, így történt, hogy délelőtt 10 órakor mi már ott álltunk a BikeBalaton boltjánál, lehetőségeinket latolgatva.

Tovább
A napozás szabályai

A napozás szabályai

Mindenkinek szüksége van fényvédelemre, méghozzá megfelelő fényvédelemre. Jó hír, hogy ma már mindenki megtalálhatja a bőrtípusának, korának és speciális igényeink - aktivitás, illat, textúra - megfelelő fényvédőt. A napkrémek alkalmazása elengedhetetlenül fontos, hogy védjük a bőrünket, és az egészséges maradjon. Az elmúlt évtizedek kutatásai is azt igazolják, hogy az ultraibolya sugárzás jelentős szerepet játszik a napsütés okozta betegségek, így a bőrrák kialakulásában is. A MiBo csapata pedig pont a megelőzésben szeretne segíteni.

1. Kerüljük a közvetlen napsugárzást 11 és 15 óra között!
Ebben az időszakban ugyanis az UVA és UVB sugarak sokkal rövidebb utat tesznek meg a Föld légkörében, így intenzitásuk lényegesen nagyobb.

Tovább
A strandolás szabályai

A strandolás szabályai

Koronavírus ide vagy oda, továbbra is érdemes elővigyázatosnak maradni, különösen olyan helyeken, ahol nagy a tömeg. Például a strandokon. Megannyi írott és íratlan szabály létezik, amikre nem árt emlékeztetni magunkat a nyári szezon kezdetén, hiszen ahogy a mondás is tartja: jobb félni, mint megijedni.

Szabadság, lazaság, strandolás kultúráltan? Az etikett alapjaira szívünk szerint nem térnénk ki, mégis úgy érezzük, egy-két apróságra mindig fontos felhívni a figyelmet. Kezdjük tehát az alapokkal. Ne köpködj, ne ordibálj, ne szemetelj, kisállatot pedig csak az arra kijelölt strandra vigyél. Ha ez már megy, akkor rá is fordulhatunk a picit bonyolultabb témákra.

Tovább
A nagy kérdés 2. rész

A nagy kérdés 2. rész

Mint a fociban a Real Madrid és a Barcelona összecsapása, olyan a balatoniak számára az északi vagy déli part kérdése. Talán már ősapáink is ezen morfondíroztak lóháton, amikor először ügettek el a „magyar tenger” partjaihoz. 

Az összecsapás másik oldala következik. Miután az első résztvevő „képességeit” már kiveséztük, térjünk át az északi partra. Egy kicsit olyan a veszprémi oldal, mint a bor élvezete: meg kell érni hozzá. Északon minden más, és ez akár a mottója is lehetne a térségnek. Itt gyorsabban mélyül a víz, a dombokat hegyek váltják fel, a zsúfolt vízpartot pedig a ligetes, levegősebb terek.

Tovább
A nagy kérdés 1. rész

A nagy kérdés 1. rész

Mint a fociban a Real Madrid és a Barcelona összecsapása, olyan a balatoniak számára az északi vagy déli part kérdése. Talán már ősapáink is ezen morfondíroztak lóháton, amikor először ügettek el a „magyar tenger” partjaihoz. 

Évszázados csata, ami nemzedékeket mozgat, hogy kiderüljön végre: az északi vagy a déli part a jobb? Elfogultság nélkül, pártatlanul gondoltunk bele a kérdésbe. Mi nem a Balaton egyik vagy másik oldaláról származunk és bár voltunk már jópárszor, nem ez volt a perdöntő. Egyáltalán lehet dönteni? Amennyire komoly a kérdés, annyira próbálunk komolytalanul válaszolni.

Tovább
A Balaton a világunk közepe

A Balaton a világunk közepe

A legtöbb magyar embernek van az a bizonyos „balatoni sztorija”. Valakinek gyerekkorában, valakinek később jött az első maradandó élmény, ami azóta szinte minden baráti beszélgetésnél előkerül. Én a saját sztorimat osztom most meg veletek. 

Úgy 5 éves lehettem, amikor a szüleimmel először nyaraltunk a Balatonon - legalábbis ennél korábbi emlékem nincs a “magyar tengerről. Balatonfenyves egyik szállodájában szálltunk meg, lent a parton, az erkélyünk pont a tóra nézett. Imádtam, hogy szinte bármeddig besétálhattam a vízbe, a köldökömnél magasabbra mégsem csaptak a hullámok, a Balaton türkiz tengere pedig kellemes hőmérsékletével sosem színezte lilára a számat.

Tovább
Elindult a Balaton első szabadidős-térképe

Elindult a Balaton első szabadidős-térképe

Az idei, 2020-as év több szempontból is mérföldkő, nem csak Magyarország számára, de világszerte. A kialakult, globális egészségügyi helyzet rengeteg szektor életét nehezíti meg, így a turizmus is több szempontból érintett: ugyanúgy sújtja a nyaralni kívánókat, mint a szolgáltatókat. Ebben a nehéz időszakban nyújthat segítséget a Move in Balaton, avagy a MiBo, az ország első, Balaton környékére fókuszáló szabadidős-térképe.

Tovább
1