A strandolás szabályai

Koronavírus ide vagy oda, továbbra is érdemes elővigyázatosnak maradni, különösen olyan helyeken, ahol nagy a tömeg. Például a strandokon. Megannyi írott és íratlan szabály létezik, amikre nem árt emlékeztetni magunkat a nyári szezon kezdetén, hiszen ahogy a mondás is tartja: jobb félni, mint megijedni.

Szabadság, lazaság, strandolás kultúráltan? Az etikett alapjaira szívünk szerint nem térnénk ki, mégis úgy érezzük, egy-két apróságra mindig fontos felhívni a figyelmet. Kezdjük tehát az alapokkal. Ne köpködj, ne ordibálj, ne szemetelj, kisállatot pedig csak az arra kijelölt strandra vigyél. Ha ez már megy, akkor rá is fordulhatunk a picit bonyolultabb témákra. Az okos telefonok, tabletek, és egyéb ultrahightech eszközök korában mindenki nyomkod, videókat néz, zenét hallgat. Otthon, tömegközlekedésen és a strandon is, mert mindenki szeret szórakozni, mindenki szereti a zenét. Vagy ilyet, vagy olyat. Ellenben hangosan bömböltetni bele a másik arcába a legújabb kedvencünket már nem túl szimpatikus, mert ugye a strandoláshoz legjobban illő zene kérdése - mint oly sok egyéb dolog a világon - szubjektív. 

Enni jó, enni muszáj. Viszont valaki megcsócsált, hangyákkal teli ételmaradékába belelépni már kevésbé felemelő érzés. Éppen ezért ildomos felemelni a kajamaradékot a földről, elsétálni vele a legelső kukáig és belehelyezni. A szelektív, nem szelektív szabályokba ne bonyolódjunk bele, először csak jussunk el a szemetünkkel a szemetesig. Természetesen ha a strandon szelektálásra is van lehetőség, annál jobb, de mi most nem törünk ekkora babérokra, hanem örülünk már annak is, ha nem ragad bele a fűbe köpött rágó a fürdőnacinkba. 

Kicsivel komolyabb témákra evezve, fontosnak tartjuk néhány szóban megemlíteni a helyes, ergo nem káros napozási szokásokat. Egyetlen bőrtípusnak sem tesz jót a tűző napsütés, és a magas UV sugárzás, így 11-15 óra között minél kevesebbet tartózkodjunk a napon. Ne pár óra alatt akarjunk lebarnulni, hiszen a túlzásba vitt napfürdőzés komoly kockázatokat rejthet magában. Legyünk tisztában a bőrünk tűrőképességével, ha kell, kérjük ki bőrgyógyászunk véleményét, és használjunk magas faktorszámú naptejet. A gyerekek bőre fokozottan érzékeny, így a déli órákban még “bekrémezve” se engedjük őket hosszasan a tűző napon játszani. A kalap viselése minden korosztály számára erősen ajánlott, ellenkező esetben könnyen végződhet napszúrással a strandolás. Ritkábban emlegetett, mégis fontos kelléke a nyárnak a napszemüveg. Sokan ki nem állhatják, pedig a szemünkre legalább akkora veszélyt jelent a magas UV sugárzás, mint a bőrünkre. 

Az előző hónapokban a koronavírus tartotta rettegésben az egész világot. Rettegnünk nem kell, amennyiben betartunk néhány játékszabályt, elkerülhetjük a bajt. Elsődlegesen figyeljünk továbbra is a távolságtartásra - bár tudjuk, strandolás közben, a vízben ez nem egyszerű feladat, mégis próbáljunk vigyázni magunkra és embertársainkra. A kézmosás fontossága továbbra sem elhanyagolható, ha pedig betegek vagyunk - bármennyire is csábít a jó idő -, ne menjünk strandra, maradjunk otthon.

Az egészségünk mindig legyen prioritás, vigyázzunk egymásra, hogy 2020 nyara végre elfeledtethesse az év elején ránk mért csapásokat.

Fotó: mapio.net

 

 

« Vissza

Hírlevél