A nagy kérdés - 2. rész

Mint a fociban a Real Madrid és a Barcelona összecsapása, olyan a balatoniak számára az északi vagy déli part kérdése. Talán már ősapáink is ezen morfondíroztak lóháton, amikor először ügettek el a „magyar tenger” partjaihoz. 

Az összecsapás másik oldala következik. Miután az első résztvevő „képességeit” már kiveséztük, térjünk át az északi partra. Egy kicsit olyan a veszprémi oldal, mint a bor élvezete: meg kell érni hozzá. Északon minden más, és ez akár a mottója is lehetne a térségnek. Itt gyorsabban mélyül a víz, a dombokat hegyek váltják fel, a zsúfolt vízpartot pedig a ligetes, levegősebb terek.

Az “északi partik” is egészen másról szólnak, mint a déliek: „Idefent” meg kell tanulni élvezni a nyugalmat, a látványt, az éjjeli tücsöknótát, a gasztroorgiát, és a szőlőgyümölcs bódító nedűjét. Az efféle felnőttes élvezetekhez pedig először felnőtté kell válni. Amennyire nem tudtuk értékelni gyerekként a Badacsony teraszairól elénk táruló csodálatos panorámát, annál inkább vágytunk vissza a strand mólójára, hogy a Pistikétől lekopizott legmenőbb hasast akár kéretlenül is bemutathassuk a csupán nyugalomban napfürdőzni vágyó közönségnek. Ma meg… Gyerekkori másaink elől menekülünk a legeldugottabb kiskricsmik árnyékos tornácaira, hogy végre megkóstolhassuk a helyi borász legújabb nektárját, majd rendeljünk egy jókora csülköt, és roppanós, kovászos kenyér serclivel itassuk fel a narancsosan gyöngyöző jus-t. S milyen jól is tesszük, hisz’ a koradélutáni hőségben előreküldött szeszt szivacsként szippantja magába a zsíros kenyér, így kímélve meg szervezetünket a korai lerészegedéstől. 

Mégis, vajon mi a legjobb az északi partban? Hát a déli part közelsége: még választanunk sem kell, hiszen egy-két óra alatt komppal, autóval, vízitaxival, de akár biciklivel is “átcsoroghatunk” egyik partról a másikra. A merészebbek úszva is megpróbálhatják, de ezt azért inkább nem ajánljuk. Különösen nem borkóstolás után. Pedig olyankor nagyon erősek, és bátrak vagyunk. Okosak is. De valójában nem, és ezt bizton állíthatjuk. 

Akkor most ki nyerte nálunk a háborút? Észak? Vagy dél? Hát senki és mindenki. Hiszen mindenütt jó, de legjobb a Balaton!

« Vissza

Hírlevél